Elke optimalisatie begint met inzicht. Als je weet wat er fout/inefficiënt/traag gaat dan weet je waar je moet beginnen. Maar hoe..? Promineth helpt klanten met het inzichtelijk maken van de operatie. Veel klanten zijn klaar voor de next step. Wij ook!

Herhalend handmatig werk automatiseren

Met Robotic Process Automation (RPA) automatiseren we herhalend handmatig werk. Dat maakt leidinggevenden blij omdat we geld besparen en het maakt medewerkers blij omdat ze zich met leuker werk bezig kunnen houden.

We zien dan ook vaak dat het enthousiasme voor robotics groot is. Soms is er in het begin enige aarzeling maar zodra de eerste robots hun werk doen en iedereen ziet dat de beloftes écht worden waargemaakt gaat de deur voor RPA wijd open.

Waarom RPA projecten vaart verliezen

Toch komen zien we ook soms dat projecten na een spetterend begin vaart verliezen. De reden? Het laaghangend fruit raakt op. Die eerste drie of vier te robotiseren activiteiten liggen voor de hand: gebroken processen waar iedereen zich al jaren aan ergert en die als eerste worden aangewezen om te robotiseren. Daarna wordt het tijd voor meer inzicht.

Process mining

We zijn vaak zo gewend aan de huidige manier van werken dat het moeilijk is om te zien waar de kansen liggen. En daar komt process mining om de hoek kijken. Process mining is complexe technologie gebaseerd op een eenvoudig principe: je ‘pompt’ de log-files van al je systemen naar de process mining database en vervolgens krijg je een glashelder plaatje van hoe je processen lopen en waar je uitdagingen liggen. Niet op basis van hoe het ooit aan de tekentafel is bedacht maar rauw en chaotisch zoals het in het echt gaat. Elke uitzondering uitgelicht, elke ‘reworkloop’ aan het licht gebracht. Door process mining wordt zichtbaar waar je aan de slag wilt met robotiseren.

A match made in heaven

Starten met robotics is niet het moeilijkste. Robotics inzetten in alle haarvaten van de organisatie is de uitdaging. Process mining kan daar een belangrijke rol bij spelen. ‘A match made in heaven’ dus. Bij Promineth vinden we dat RPA en process mining niet zonder elkaar kunnen en laten we process mining en RPA elkaar versterken.